Dubăsari

Casa Raională de Cultură şi-a deschis larg uşile

13 Iulie 2014 - 16:30
0.0 / 0
600
0

Începînd cu data de 9 iulie, locuitorii Raionului Dubăsari inclusiv cei ai satului Coşniţa se vor bucura de un edificiu renovat, modern  Casa raională de cultură. Acest eveniment a fost posibil odată cu finalizarea implementării proiectului privind reabilitarea instituţiei date, care a fost instituită prin  Decizia Consiliului raional 

  

Casa de Cultură din satul Coşniţa a fost constituită în anul 1939. Pe parcursul anilor aceasta a bucurat sătenii prin activitatea colectivului dramatic local, a dansatorilor, colectivelor de muzică populară şi de estradă.

 

Fiind aflată în administrarea primăriei Coşniţa, instituţia nu a beneficiat de investiţii pentru reparaţii capitale. Din cauza acoperişului avariat, tavanului deteriorat şi pardoselii putrede, activitatea Casei de Cultură a fost sistată.

În anul 2012, Casa de cultură a fost transmisă de către Consiliul local Coşniţa în proprietatea Consiliului raional Dubăsari, ca urmare a propunerii preşedintelui raionului Dubăsari. Astfel, Casa de Cultură din satul Coşniţa a devenit o instituţie de importanţă raională. 

Pentru a reabilita instituţia culturală respectivă şi a reiniţia activitatea acesteia în scopul promovării valorilor culturale autentice pentru comunităţile de pe ambele maluri ale Nistrului, Consiliul raional Dubăsari a solicitat sprijinul financiar al Uniunii Europene şi PNUD prin intermediul Programului „Susţinerea Măsurilor de Promovare a Încrederii”. 

Cu un buget de peste 97 mii Euro oferiţi de Uniunea Europeană şi peste 48 mii Euro investiţi până la moment de Consiliul raional

Dubăsari, Casa de Cultură din Coşniţa, construită acum 75 de ani, a trecut în câteva luni printr-o transformare radicală. A fost renovat acoperişul instituţiei, sistemele de încălzire, ventilare şi de canalizare, au fost reabilitate reţelele electrice şi au fost schimbate uşile şi ferestrele. De asemenea, a fost renovat interiorul şi exteriorul edificiului şi a fost dotat cu mobilierul şi aparatajul musical necesar.

La momentul de faţă sala festivă a Casei Raionale de Cultură are capacitatea de peste 350 de locuri şi dispune de o sală amenajată unde activează Biblioteca raională.

Totodată este de menţionat faptul că Casa de Cultură Raională dispune şi de un teren aferent cu suprafaţa de circa 0,7 ha, amplasarea cărui serveşte drept o premisă pentru realizarea unui proiect de înfiinţare a unui „Parc European” în stînga Nistrului cu infrastructura corespunzătoare. Ca obiect de menire socială acest parc ar veni să contribuie la dezvoltarea centrului raional şi la promovarea măsurilor de încredere între ambele maluri ale rîului Nistru oferind un spaţiu de comunicare şi interacţiune pentru cetăţenii din zona de securitate, în special a celor mulţimi de beneficiari ai serviciilor raionale şi naţionale localizate în satul Coşniţa.

La eveniment oaspeţi de onoare au fost: Reprezentantul Permanent al Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) în Republica Moldova, Nicola Harrington-Buhay, Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, Pirkka Tapiola, prim-ministrul  Republicii Moldova dl Iurie Leancă şi reprezentanţii organizaţiei UN WOMEN - un centru de consultanţă pentru dezvoltarea abilităţilor economice pentru femei.

În cadrul evenimentului, a fost inaugurat și Biroul Comun de Informații și Servicii găzduit de Casa Raională de Cultură, care va oferi suport locuitorilor în agricultură, angajarea în câmpul muncii, antreprenoriat și dezvoltarea afacerilor, protecției sociale etc. Centrul dispune și de o echipă mobilă care se deplasează în teritoriu, la familiile cu mulți copii și persoanele cu dizabilități pentru a le oferi sprijin şi acorda serviciile de care au nevoie.

În mesajul său de deschidere a manifestaţiei date, Preşedintele raionului dl Grigore POLICINSCHI a remarcat importanţa instituţiei date, care are menirea de a transmite valorile culturale ale poporului nostru, cele pe care le-a păstrat raionul Dubăsari de la strămoşii săi. De asemenea, dlui a menţionat că ar fi bine ca  prin intermediul Programului “Susţinerea Măsurilor de Promovare a Încrederii” să fie realizate şi în continuare proiecte de menire socială şi culturală. ,,Sunt convins şi sper ca Casa raională de cultură pe viitor va reuşi să găzduiască locuitorii de pe ambele maluri ale rîului Nistru”.

Premierul Iurie Leancă, a declarat că asemenea proiecte de dezvoltare vor consolida relaţiile dintre cele două maluri ale Nistrului în toate domeniile. „Vom dovedi încă o dată că nu împărţim cetăţenii Moldovei în funcţie de malurile pe care trăiesc. Toţi se bucură de aceleaşi drepturi şi de aceleaşi şanse - la studii, la călătorii fără de vize, la proiecte finanţate din asistenţa externă. Sunt convins că avem toate şansele ca satul Coşniţa, de rând cu Doroţcaia, Cocieri şi alte localităţi din stânga Nistrului, să devină sate moderne, sate europene, iar acest lucru depinde doar de noi”, a mai spus Iurie Leancă. 

Şi dl Pirkka Tapiola şi-a exprimat convingerea că proiectul va uni oamenii din regiune. „Sunt convins că arta îi uneşte pe oameni şi îi face mai buni. Prin finanţarea lucrărilor de reconstrucţie a acestui edificiu, ca şi a altor proiecte de promovare a încrederii la Nistru, Uniunea Europeană aduce beneficii concrete oamenilor de pe ambele maluri. Am venit şi noi cu o contribuţie de 40% şi acest lucru mă bucură nespus, deoarece am creat un loc unde să vă puteţi aduna împreună, să vorbiţi despre oportunităţi, probleme şi posibilităţile de dezvoltare a raionului Dubăsari”, a punctat diplomatul European.

La rândul său, dna Nicola Harrington-Buhay a precizat că centrul cultural de la Coşniţa este unul dintre cele 40 de proiecte de infrastructură socială, realizat în cadrul programului de promovare a încrederii. „Cultura este o cale de comunicare între oameni. Sunt încîntată să văd cum efortul comun a transformat un local, cu o vechime de 75 de ani, într-un centru cultural modern, care poate reuni astăzi oameni talentaţi de pe ambele maluri ale Nistrului”, a menţionat Nicola Harrington-Buhay.

Totodată, inaugurarea instituţiei raionale culturale a coincis cu desfăşurarea Festivalului Folcloric „Nistrule, pe malul tău”, aflat la cea de-a V-a ediţie, cu suportul Ministerului Culturii, Asociaţiei Obşteşti ,,Indigo” şi Consiliului raional.

Acest concert are drept scop de a identifica şi promova folclorul naţional întru revitalizarea obiceiurilor şi tradiţiilor strămoşeşti. În cadrul festivalului au evoluat formaţii folclorice de amatori, formaţii de muzică şi dans popular din raioanele Republicii Moldova-Dubăsari: ,,Sălcioara” din s. Molovata, ,,Stejărel” din s. Pîrîta, ,,Nistrenii” din s. Doroţcaia, orchestra de muzică populară ..Gheorghe Murga”, colectivul folcloric s. Harmaţca; Criuleni: ,,Ţărăncuţa” din s. Slobozia-Duşca; Străşeni: ,,Rotunda”; Hînceşti: ,,Pe-un picior de plai”;  ,,Veselia” din or. Chişinău şi Ucraina (regiunea Vinniţa, raionul Crîjopoli): Кряжаны, Молодычкы, Суцвiття.

Cu părere de rău, ţin să menţionez că şi colectivul folcloric din or. Grigoriopol trebuia să fie prezent la acest eveniment dar din cauza că autorităţile neconstiţionale transnistrene nu le-a permis trecerea vamei, fiind impuşi să facă cale întoarsă.

Colectivele care s-au prezentat  şi Fanfara de la Holercani au impresionat publicul prin prestaţia scenică, repertoriul bogat şi bine pregătit. Ritmurile de dans şi sunetele melodioase ale cîntecelor interpretate pentru prima dată după aproape 20 de ani pe scena Casei raionale de cultură au reuşit să readucă buna dispoziţie şi spiritul de sărbătoare demult uitat al edificiului dat.

Desigur că la finele acestui fast eveniment dl POLICINSCHI a venit cu un mesaj de mulţumire adresat tuturor celor care s-au implicat la realizarea obiectivelor şi scopurilor propuse în cadrul proiectelor ce vizau Casa raională de cultură. Nu s-au făcut aşteptate nici urările de bine adresate tuturor colectivelor ce au reuşit să ţese atmosfera de sărbătoare, fiind menţionate cu diplome, medalii şi cadouri de preţ.

 

Sursa: www.dubasari.md

0 Comentariiев

0 Comentariiев

Alte știri

CORONAVIRUS

Covid-19. Șapte decese noi și 257 de persoane aflate în stare gravă

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale al Republicii Moldova anunță 7 decese n...

Social

PMAN închisă pentru convoiului umanitar românesc, dar deschisă de Ziua Victoriei

Sute de automobile s-au adunat azi, 9 mai, în Piața Marii Adunări Naționale pentru a parti...

Extern

Pompierii din Australia sunt epuizati si cer demisia premierului: „Stiai ca se va intampla asa ceva, ai fost total ignorant”

Incendile uriase din Australia continua sa faca ravagii, iar ploile din ultimele 24 de ore...