Noi provocări din partea Tiraspolului. În preajma satelor Doroţcaia şi Pohrebea din raionul Dubăsari, au fost săpate şanţuri. Acestea au adâncimea şi lăţimea de câte o jumătate de metru şi despart acum localităţile de celelalte sate din stânga Nistrului.  

Şanţurile au fost săpate săptămâna trecută, pe o porţiune de opt kilometri. Oamenii trebuie să facă un drum suplimentar, de câţiva kilometri, ca să ajungă la terenurile şi tehnica agricolă aflate după traseul Râbnița-Tiraspol.

Localnicii spun că scopul autorităţilor nerecunoscute este să-i supună controalelor:

"Au făcut ca să nu treacă oamenii pe drumurile care sunt mai aproape de ogor, ci pe la centru, numai alături de dânşii, că ei doar nu pot să pună atâtea posturi acolo".

"Ei singuri sapă, fac ce vor, cum vor. Trecem trasa în fiecare zi, ne ducem zilnic la Grigoriopol la lucru şi în toată ziua trebuie să completăm fişa migraţională, seara şi dimineaţă".

"Suntem paşnici şi vrem să avem acces la pământ, să muncim, că cu asta se ţine satul".
Autorităţile locale sunt neputincioase şi spun că nu pot lua nicio decizie fără implicarea oficialilor de la Chişinău.

"A fost săpat de la Pohrebea până la Doroțcaia un șanț de jumătate de metru. Astfel, ne-au închis accesul la pământurile care se află după traseul Râbnița-Tiraspol și nu putem să prelucrăm pământurile. Nu destul că de fiecare dată când trecem trebuie să prezentăm pașapoartele, acum nici acces la pământuri nu mai avem. Așteptăm ca organele de drept să întreprindă ceva măsuri", a declarat viceprimarul satului Doroţcaia, Tudor Necolaev.

Administraţia de la Tiraspol nu a oferit nicio explicaţie, iar localnicii sunt îngrijoraţi de această situaţie. La rândul lor, reprezentanţii Chişinăului în Comisia Unificată de Control au încercat să pună în discuţie subiectul la şedinţa de joia trecută, însă reprezentanţii Tiraspolului s-a opus.

"Aceste acţiuni pot fi calificate ca nişte provocări iniţiate de partea transnistreană în Zona de Securitate. Un alt aspect îl putem considera consolidarea hotarului transnistrean, în apropierea localităţilor care se află sub jurisdicţia RM", a declarat reprezentantul Comisiei Unificate de Control, Eduard Bumbac.

Reprezentanţii Biroului pentru Reintegrare nu au fost de găsit pentru a comenta situaţia. De la începutul anului, Tiraspolul a întreprind mai multe acţiuni, menite să facă presiune asupra localnicilor din satele aflate sub jurisdicţia Chişinăului.