Foto: romanism.ro

Elevii şi profesorii din Grigoriopol, care în această dimineaţă plecau la şcoala din satul Doroţcaia, au fost reţinuţi de către vameşii transnistreni.

Svetlana Jitariuc, profesoară la liceul din Doroţcaia spune că elevii învaţă în aceste condiţii de refugiu de 10 ani. "Ieri am fost reținuți, dar astăzi, însă, au cerut actele la verificare, ale elevilor şi ale profesorilor. Ne-au spus că în trei zile trebuie să fie listele, copia certificatelor de naștere. Să ne adresăm la Tiraspol să fie examinate, dacă nu, atunci nu vom putea circula", a precizat Jitariuc.

Profesoara afirmă că vameşii nu au niciun drept să reţină persoanele, "pentru că ne încalcă dreptul la circulație, la liberă exprimare".În total, în autocarul care a fost oprit de vameşi erau 195 de elevi și 25 de profesori. Aceştia şi-au început activitatea la ora 13:53, după ce au fost eliberaţi.

O
altă profesoară, Valentina Ctitor, spune că atât profesorii, cât şi
copiii s-au stresat în urma acestei situaţii. "Este un deranj care nu ar
trebui să fie. Suntem cei care nu am avut un loc acolo în orășel să
avem o școală. În țara noastră suntem în exil", spune îngrijorat dascălul."Listele
sunt necesare, dar sperăm că vom ieși la ore. Noi vom apela la
organismele internaționale, care pot și trebuie să ia atitudine", a mai
spus Valentina Ctitor.Şeful Biroului vicepremierului pentru
Reintegrare, Gheorghe Balan, susţine că acest subiect va fi pus în
diecuţie. "Nu putem concepe așa acțiuni ca fiind drept normale. Nu pot pătimi copiii pentru că vor să învețe. Subiectul va fi abordat cu reprezentantul responsabil în domeniu de la Tiraspol", a promis Balan.De 9 ani, elevii şi profesorii liceului "Ştefan cel Mare" din oraşul Grigoriopol parcurg, zilnic, 34 de kilometri, până în Doroţcaia. Asta după ce autorităţile transnistrene au închis şcoala cu predare în limba română din localitatea lor.