„ Geme tărişoara noastră mică,
  Dar Moldova n-are frică, 
  Cu eroii ei bravi
  A salvat meleagul drag. „

   
   Pe data de 2 martie  s-au împlinit 20 de ani de la declanşarea conflictului armat  de pe Nistru. Statul a considerat că eroismul acestor bravi patrioţi, care şi-au pierdut camarazii, prietenii, părinţii şi cel mai de preţ lucru sănătatea, poate fi echivalat cu o medalie şi o legitimaţie. Mulţi  din cei care au participat la tragicul conflic de pe Nistru au fost nemulţumiţi de indiferenţa autorităţilor centrale, „o medalie nu poate să n-e tămăduiască rana care săngerează în continuu” a spus cu lacrimi în ochi un combatant prezent la ceremonia de decernare a medaliilor.  Pentru locuitorii satului Molovata Nouă, data de 2 martie este o zi plină de amintiri şi slujbe de pomenire a celor care şi-au data viaţa, pentru ca acuma toţi să 
trăiască în pace. Deja de 20 de ani încoace,  în această zi se organizează de către autoritatea publică locală împtreună cu preotul mitinguri de comemorare, cu depunerea florilor la monumentul eroilor căzuţi în războiul din martie 1992, slujbe şi mese  de pomenire . 
Reprezentanţii consiliului raional  au fost prezenţi la manifestaţiile organizate, aducînd  un omagiu eroilor căzuţi şi sincere condolianţe rudelor lor.  Recitalu de poiezii a  elevilor gimnaziului „Anatol Codru”,  a atins sufletele fiecăruia din cei prezenţi, lacrimi fierbinţi curgeau pe obrajii combatanţilor, mamelor, soţiilor, care ţin minte acel masacru din  martie 1992. Ziua de comemorarea s-a sfîrşit cu o masă de pomenire la tabăra Nistru, preşedintele raionului Dubăsari, dl Grigore Policinschi a reuşit să vină şi la Molovata Nouă, ca personal să strîngă mîna acestor bravi patrioţi şi să-i comemoreze pe cei căzuţi pe cîmpul de luptă, pentru integritatea Republicii Moldova. Combatanţii au mulţumit organizatorilor pentru atenţia  şi sprijinul acordat. La masa de comemorare s-au povestit peribeţii hazlii de pe timpuri, astfel creînd o atmosferă plăcută,  de parcă toţi camarazii lor ar fi în viaţă. „Noi vă vom cinsti memoria, prin veşnica pomenire...”