O fetita de 15 ani din Parata, raionul Dubasari, s-a ales cu degeraturi la picioare, dupa ce a fugit de acasa si s-a adapostit in podul unei case nelocuite timp de cateva nopti. Alexandru Undelemn, medicul de familie din Parata, ne-a informat ca pe data de 4 februarie, pe la orele 12.00, a acordat ajutor medical de urgenta unei copile, care acuza dureri la picioare, dupa care a chemat ambulanta si a trimis-o la spital. Fata a fost adusa la cabinetul medicului de o ruda. Medicul a stabilit ca ea a suferit degeraturi de graduul II si III si drept urmare copila ar putea sa sufere o amputare a falangelor degetelor de la picioare.

O functionara din primarie, care n-a dorit sa-si divulge numele, ne-a informat ca fetita este orfana, sufera de retard mintal, si desi este scolarizata, le da foarte mari batai de cap responsabililor. "Nu este prima data cand aceasta fuge de acasa. Au fost cazuri ca am gasit-o la Dorotcaia, s-a dus la niste prieteni. Am perfectat de cateva ori intreg setul de documente si am cerut autoritatilor, Ministerului Protectiei Sociale, sa o institutionalizeze, dar n-am fost sustinuti. Ni s-a spus ca politica actuala este dezinstitutionalizarea si integrarea in familia biologica sau extinsa, dar copila nu are parinti, nu are casa, toate rudele au semnat refuz sa o tuteleze, pe motiv ca sufera de retard mintal si are un comportament antisocial, fiind implicata si in furturi. Fiziologic, insa, aceasta se dezvolta obisnuit. Si daca azi nu ingheata, maine-poimane te pomenesti ca ramane insarcinata... Ajutati-ne sa o institutionalizam!", spunea functionara.

"Fata se afla sub tutela unei matuse, care insa este hotarata sa renunte la calitatea sa de tutore, si familia ei fiind din categoia celor vulnerabile. Astazi am fost informati, ca trebuie sa mergem la spitalul unde este internata fata, impreuna cu medicul-sef al raionului, ca tutorele sa dea acordul pentru operatia de amputare a falangelor degetelor. Am avut recent o sedinta cu responsabilii privind situatia acestui copil. I-am convocat pe primar, asistentii sociali si pe toate rudele. Nimeni nu doreste sa-si asume responsabilitatea de tutore pentru ea. Vom inainta documentele fetei la Comisia pentru copilul aflat in dificultate si vom cere sa fie institutionalizata", a explicat situatia Maria Jimbei, vice-presedintele raionului Dubasari.

Pe de alta parte, procuratura raionului anunta ca va initia o ancheta in legatura cu prestatia factorilor responsabili vizavi de acest caz. In opinia procurorului raionului Valentina Bradu, situatia copilului si consecintele aflarii acesteia sub tutela denota faptul ca cei care au avut obligatii de functie sa intervina in solutionarea cazului ei nu si le-au indeplinit conform fisei de post.

Conform datelor oferite de structurile teritoriale de asistenta sociala la 01 ianuarie 2011, in republica au fost inregistrati 7157 copii orfani sau ramasi fara ocrotire parinteasca asupra carora a fost instituita tutela/curatela si 2512 copii adoptati de catre cetateni care domiciliaza permanent pe teritoriul Republicii Moldova. Incepind cu 1 ianuarie 2012, copiii tutelati vor primi indemnizatie cate 600 de lei lunar. In 2011 indemnizatia a constituit 500 de lei.

sursa: www.estcurieri.api.md